Home / BLOG / Diëten. Is dat wel nodig en gezond?

Diëten en

afslanken

Check de video over dieten en afvallen.




Vrijwel iedereen heeft wel eens een dieet uitgeprobeerd, of misschien wel meerdere diëten. Waarschijnlijk werkten ze. Even dan. In 1 maand ben je zo maar liefst 5 kilo kwijt!  Maar is dit wel gezond voor je lichaam en geest? 

We rollen van het ene in het andere ‘fancy’ en vooral commercieel dieet. Ketogeen, Dr. Frank, Sonja Bakker, Herbalife, Atkins, een sapjeskuur, Weight Watchers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal diëten met 1 insteek: commercie. Zo snel mogelijk resultaat behalen met zo min mogelijk weerstand. Het lijkt allemaal zo makkelijk. 

Maar wanneer we iets verder kijken is de hele insteek vaak fout en ook nog eens erg ongezond. Dit kan leiden tot een slecht gevoel over jezelf en negatieve effecten op je fysieke gezondheid, zoals ontstekingen op celniveau veroorzaakt door het jojo-effect.



Je bent te optimistisch

Als je vaker afvalpogingen hebt gedaan, herken je het vast wel: je begint op maandag met een nieuw dieet en in de eerste paar weken vliegen de kilo’s eraf. Je voelt je goed en je bent trots op jezelf. Dit noemen we de verliefdheidsfase, waarbij het niet uitmaakt welk dieet je volgt. Bijna elk dieet blijkt de eerste weken te werken. Maar werkt het wel echt? 

Opeens ben je 6 weken verder en verdwijnen de kilo’s niet meer zo snel. Hier is de kans het grootst dat je in verval terecht komt. Je krijgt zin in lekkere dingen, in het ‘slechte’ eten. Nu word je flink uitgedaagd om een beroep te doen op je wilskracht en discipline. Maar als je uiteindelijk toch een keer een misstap maakt en iets eet wat niet mag, voel je je vaak schuldig. Dit kan leiden tot een alles-of-niets-mentaliteit en terugvallen in oude gewoontes.

Het Fuck-it effect. Wat vaak gebeurt na zo’n misstap is het fuck-it-effect. Je hebt nu toch al te veel gegeten, dus het maakt allemaal niks meer uit. Voor je het weet heb je die zak winegums baas gemaakt en als toetje die reep chocolade. Je laat jezelf volledig gaan na al die weken jezelf zo veel te hebben ontzegd. Dit werkt door op je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Zie je nou wel, het ligt aan mij. Ik kan het weer niet volhouden. 




Stop met diëten

Oké Murat, duidelijk en misschien wel herkenbaar maat wat is je punt? Mijn advies aan jou is nooit meer op dieet. Dus laat dat ‘hippe’ en ‘veelbelovende’ TikTok of Instagramdieet lekker links liggen en denk even terug aan je vorige fuck-it-moment. Dit moment komt sowieso terug wanneer je weer opnieuw begint voor je ‘summer-body’. Door steeds weer een dieet te proberen speel je met je gezondheid. Omdat je ‘faalt’ door het dieet denk je vaak dat je een gebrek aan discipline of wilskracht hebt. Oftewel, als je de volgende keer maar beter je best doet, lukt het wel. Maar je houdt alleen maar jezelf voor de gek.

Het is niet jouw schuld

Het falen wordt vaak gezien als eigen schuld, maar in werkelijkheid werken diëten gewoon niet. Hier zijn verschillende redenen voor. Een dieet kan je bijvoorbeeld niet eeuwig volhouden. Dat heeft puur en alleen te maken met het feit dat je mens bent. 

Ga even met mij mee. Je plukt een eetschema van internet of je krijgt er één via een vriend of vriendin. Alles netjes uitgewerkt van tijdstip tot aan de grammen. Het ziet er hoopvol uit. Maar nu komt het, het eetschema heeft geen idee wie jij bent, hoeveel je beweegt, heb je zwaar fysiek werk of een kantoorbaan, hoe slaap je en waar zit je in je cyclus. Daarnaast leer je niks van het schema je krijgt er niet meer kennis door en het helpt je niet de tools te krijgen die je nodig hebt om het vol te houden. 

Jouw probleem is te snel resultaat willen zien. Uiteindelijk draait het maar om 1 ding: volhouden voor de rest van je leven. 



Onderschat jouw (sociale) omgeving niet

De omgeving stuurt jouw gedrag en je hebt het niet eens door. Veel van jouw gedrag speelt op onbewust niveau, altijd en overal krijg je te maken met triggers. Denk aan: kleuren, geuren, geluiden en gedrag van familie, vrienden en collega’s. We staan hier niet altijd bij stil, maar dit heeft een hele grote invloed op hoe jij je gedraagt. 

Je onderschat vaak de invloed van de omgeving op jouw gedrag. 

Toch speelt het een grote rol. Wil jij gedrag blijvend veranderen dan is het cruciaal dat je zorgt dat je omgeving jou niet tegenwerkt (dat is vaker zo dan jij denkt), maar juist steunt. Dat kan het fysiek anders inrichten van je huis zijn, maar ook sociale steun en begrip van je familie, vrienden of collega’s moet er zijn. Negatieve omgevingsinvloeden zullen jou niet helpen, maar juist averechts werken. Met de juiste (kleine) aanpassingen maak je van jouw omgeving je vriend in plaats van je vijand.



Dit werkt wel

Wil je echt werken aan je gezondheid, fitheid of een beetje afslanken? Begin dan met een goed plan. 

Afvallen in 5-stappen

1.     Noteer jouw motivatie. Waarom wil je eigenlijk veranderen? Doe je dit voor jezelf of voor een ander?

2.     Ben je werkelijk bereid? Wil je dit echt of niet? Wees eerlijk.

3.     Ben je bereid om bepaalde dingen op te geven en tijd vrij te maken?

4.     Maak een lijst van de voor- en nadelen van je huidige situatie en van de gewenste situatie.

5.     De volgende stap is bewustwording van jouw huidige gedrag. Welke ongewenste gewoontes heb je en wat doe je al goed?

Is je motivatie niet duidelijk voor je? Dan is de kans klein dat je het gaat volhouden. Wees dus vooral eerlijk naar jezelf dat vergroot je kans op slagen alleen maar. 

Net even een steuntje extra in de rug nodig of behoefte aan een kennispartner? Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek via de button hieronder.