In 4 stappen naar
gewoonteverandering
Check mijn video over motivatie en gewoontes, die ook onderaan de pagina staat.
Ook jij kan die slechte gewoontes afleren!
Iedereen heeft ze, slechte gewoontes. Het is onderdeel van het mens zijn. Er gaan zo veel dingen automatisch, autorijden, eten, wel of niet ontbijten, onopgemerkt een zak chips leegeten en zo zijn er nog tig dingen die je zonder nadenken doet. Het gaat vanzelf. Zo'n 95% van ons gedrag gaat op de automatische piloot. Zou je hier constant bij na moeten denken? Dan had je een heel zwaar leven. Om echte verandering te realiseren is openstaan van essentieel belang.
Sommige van die gewoontes ben je liever kwijt dan rijk. Om hiervan af te komen is het belangrijk om deze gewoontes te onderbreken. De eerste stap in dit proces is het bewust worden van de gewoonte. Wanneer je weet dat het bestaat, is het ook mogelijk om het te veranderen.
Wil dit zeggen dat alles haalbaar is? Helaas niet. Mijn punt is: je kan veel veranderen zolang je het simpel houdt. Vooral in het begin, verklein je doel en leer jezelf kleine gewoontes aan. En wees daarbij vooral niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet meteen 100% perfect.
Begin klein en eindig groots want wie het kleine niet eert, is’t grote niet weert.

Gewoontes ontstaan niet vanzelf
Het zijn ingesleten gedragspatronen die gaandeweg ontstaan doordat jij dingen regelmatig en consistent doet. Iedere dag om 01.00 uur naar bed gaan, om 20.30 u toch een zak chips pakken, in je pauze een wandeling maken of iedere dag ontbijten. Wanneer je het consequent herhaalt wordt het vanzelf een gewoonte. Uiteindelijk kan je, je niet meer voorstellen dat het ooit anders was. Dat gebeurt bewust en onbewust en daar je dagen zitten vol mee met gewoontes. Je hele leven lang. Je dagen zitten niet vol met alleen met goede, maar ook met (hele) slechte gewoontes. Roken? Een slechte gewoonte. Veel klagen? Een slechte gewoonte. Niet voor jezelf zorgen? Een slechte gewoonte. Uitstelgedrag? Wat je daarvan vindt laat ik aan jou over.
Je wordt beïnvloed door je omgeving, die vaak een trigger vormt
Veel van ons gedrag wordt beïnvloed door biologische- en door omgevingssensaties.
Veel van ons gedrag is aangeleerd, je opvoeding, vrienden of de omgeving waar je in woont. Daarnaast ben je ook genetisch ‘belast’. De één is veel makkelijker te motiveren dan een ander, is er geen sprake van verslavingsgevoeligheid of juist wel en zo zijn er nog legio van invloeden waar we geen invloed op hebben. De delen die je van je familie hebt geërfd.

Uitstelgedrag is een dreamkiller.
Jouw gewoontes hebben veel invloed op je resultaat. Dat weten we allebei. De vraag is: ben je tevreden met het resultaat? Ja? Heel goed! Ga zo door.
Niet tevreden? Wat houdt je dan tegen om aan je gewoontes te werken? Ik bedoel wat houd je écht tegen? Is het geld, is het niet waardevol voor je, ben je liever lui dan moe, ontbreekt de discipline, is het doel te groot, weet je niet hoe of ontbreekt er steun vanuit je omgeving?
Niets van bovenstaand is goed of fout. Het is namelijk jouw leven en jij bepaalt hoe je jouw leven invult. Maar besef wel dat uitstelgedrag en gewoontes een ontzettend grote impact hebben op het resultaat en direct ook op je leven.
Gelukkig hoef je niet alle gewoontes te veranderen. Het gaat mij om de slechte gewoontes die een negatieve impact hebben op je gezondheid, levenskwaliteit en je levensduur. Slechte gewoontes hebben een bittere nasmaak. De vraag is of jij deze bittere nasmaak wilt?

Hoe onderbreek je een gewoonte?
Hoe je (diepgewortelde) gewoontes doorbreekt is niet zo complex als het lijkt.
Wat er in je hoofd omgaat en hoe je brein werkt is veel complexer. Daarnaast is het kunnen volhouden van nieuw gedrag hetgeen waar het om draait. Velen haken al vroeg af en falen. Dat heeft als oorzaak dat o.a. het doel te groot is en vooral vertrouwen op wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat is precies de reden dat velen falen en dat is heel jammer, want volhouden is met de juiste aanpak niet moeilijk. Je moet alleen accepteren dat je tijd, moeite en energie moet investeren. Dat hoort er nu eenmaal bij. Zodra je weet hoe je gewoontes kunt veranderen, verhoogt dat jouw eigen effectiviteit. Daarbij is impulsecontrole ontzettend belangrijk. Impulsecontrole actief inzetten is van essentieel belang om meer zelfvertrouwen te krijgen. En dit is weer een mooi onderwerp voor een andere blog.
Hoe je gewoontes in de praktijk verandert lees je hieronder.
Het veranderen van eigen gedrag gaat in vier stappen
1. Bewustwording: door bewust te worden van de gewoonte lukt het jou om deze onderbreken.
Voorbeeld: leg die zak chips in een andere kast. Waarom? Zodra je de volgende keer de zak chips wilt pakken zal je moeten zoeken, het automatisch pakken wordt onderbroken. Je hebt de zak met een doel ergens anders gelegd. Je wordt gedwongen bewust stil te staan bij het pakken. Daarna heb je de keuze om alsnog de zak te pakken of te laten liggen.
2. Back-up plan: Dit is de afspraak die je met jezelf maakt.
Voorbeeld: in plaats van de hele zak, eet ik een schaaltje chips + een handje cherrytomaten of een andere groente die je lekker vindt.
3. Evauleren: hoe ging dit? Liep je ergens tegenaan en in welke situatie was dit?
4. Houdt vol: dit doe je 2 tot 4 weken en kijk wat dit met je heeft gedaan.
Gewoontes veranderen kost tijd
Zoals ik eerder al aangaf zijn die gewoontes niet binnen een week ontstaan. Ze zullen dan ook niet binnen een week als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Geef jezelf tijd voor deze gedragsverandering en wees niet te streng voor jezelf.
Het is ook niet te zeggen hoelang het duurt voordat je een gewoonte hebt aangeleerd. Hier worden veel uitspraken over gedaan en goed wetenschappelijk onderzoek is schaars. We zien het geregeld voorbij komen dat het gemiddeld 66 dagen duurt. Daar zit een kern van waarheid in.
Houd jezelf dat doel voor ogen, de voordelen op de lange termijn zouden wel eens zwaarder kunnen wegen dan die 66 dagen volhouden. Wees niet gefocust op de 66 dagen. Kijk en wees vooral mild naar jezelf.